Kronoberg

Stort utbrott av kennelhosta

1:32 min

Flera utbrott av den smittsamma hundsjukdomen kennelhosta har konstaterats i Växjö. Evidensia-djursjukhuset i Växjö har sett en klar ökning den senaste månaden.

– Vi har haft en del fall inne på djursjukhuset som vi normalt sett inte har alls, säger Cecilia Lönn, veterinär på Evidensia-djursjukhuset i Växjö.

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika smittoämnen som orsaker hosta hos hundar. Hundarna hostar ibland så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem.

– Det är en ganska typisk hosta, det är skrällande hosta och det låter som om de ska hosta upp lungorna, säger Cecilia Lönn.

Sjukdomen överförs från hund till hund och vanliga spridningstillfällen kan vara när flera hundar vistas på samma plats, till exempel vid tävlingar eller på hunddagis.

Emelie Olgert drivet ett hunddagis i Växjö och hon gör det hon kan för att hindra att smittspridning av kennelhosta på hunddagiset.

– För det första ser vi till att alla hundar som kommer hit är vaccinerade. Sedan har vi dagliga rutiner som att vi städar och diskar vattenskålar och matskålar, säger Emelie Olgert.

Kennelhosta är inte farligt för unga och friska hundar och de flesta hundarna klarar sjukdomen utan komplikationer. Har en hund blivit smittad av kennelhosta så ska hunden vila och inte träffa andra hundar.