Skolor stoppar politiska ungdomsförbund

4:01 min

Ett antal skolor i Sjuhärad stoppar de politiska ungdomsförbunden från att komma in. SSU menar att detta är ett svek - både mot elever och demokratin i Sverige.

Gör skolorna rätt i att inte släppa in politiken? Kommentera här.

Ett antal skolor runt om i Sjuhärad har infört ett förbud för besök från politiska partier. Varför man gjort det är inte helt klart, och trots påstötningar har P4 Sjuhärad heller inte lyckats få ett svar från någon skola.

I Borås är det totalstopp på två skolor, Almåsskolan och Dalsjöskolan. På Särla och Bäckäng är man dock välkomna.

SSU reagerar nu och menar att det är ett demokratiproblem.

– Unga är idag kraftigt underrepresenterade inom offentliga, beslutande församlingar. Det är ett stort demokratiproblem att den unga generationen inte är med och påverkar beslut som rör vår vardag och framtid, säger Therese Björklund, ordförande för SSU i Södra Älvsborg.

Hon berättar att man heller inte fått någon egentlig motivering till skolornas politiska bojkott, utom att "öppnar man för ett parti måste man öppna för alla".

– Det är också allvarligt att till exempel Daltorpskolan och Almåsgymnasiet bidrar till denna utveckling genom att neka politiska ungdomsorganisationer tillträde till skolan.

Enligt SSUs: ordförande Therese Björklund är det även stängt på gymnasieskolorna i Mark och Tranemo.

– Nu i vår kommer SSU än en gång att vara ute och kampanja. Vi ser fram emot att under ordnade former göra det i de skolor som tidigare nekat oss tillträde. Allt annat vore ett svek av skolorna, både mot elever och den demokratiska utvecklingen i Sverige, säger Therese Björklund.

Enligt henne är de andra politiska ungdomsförbunden också missnöjda med att många skolor stoppar politik i skolorna.