Baylan: "Gör om yrkesprogrammet"

1:51 min

Gymnasieskolans yrkesprogram behöver göras om anser både oppositionen och lärarförbundet.

Det efter Ekots rapportering i morse om att antalet sökande niondeklassare på yrkesprogrammen fortsätter att minska. Ekot har ringt runt till 40 gymnasieskolor och av dem så minskade antalet sökande vid alla skolors yrkesprogram med i genomsnitt tre procent.

Eva-Lis Sirén är ordförande för Lärarförbundet som organiserar de flesta yrkeslärarna och hon tycker att alla kärnämnen ska ge högskolebehörighet och hon säger så här:

– Det är inget att förvånas över. Tendensen har funnits länge och matematik, engelska och svenska är något som alla behöver goda kunskaper i. Det handlar inte om att alla ska bli akademiker. Det handlar om att det ska vara kärnämnen som ger högskolebehörighet, så att eleverna inte blir inlåsta i återvändsgränder.

Under de här veckorna får 100 000 niondeklassare reda på, i den första, preliminära antagningen, vilket gymnasieprogram de kommit in på till hösten.

Ungefär en tredjedel väntas gå på något av gymnasiets yrkesprogram, där flera program också utbildar till yrken där idag finns förhållandevis gott om jobb. Ändå är det alltså allt färre niondeklassare som söker sig dit.

– Regeringen borde backa helt och hållet från sin gymnasiereform som utlöst krisen, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

En av de orsaker som lyfts fram till att det är färre och färre elever som vill gå ett yrkesprogram är att de inte automatiskt ger högskolebehörighet, utan eleverna måste alltså välja till extrakurser i svenska, engelska och mattematik för att få en sådan behörighet.

Skolminister Jan Björklund är vill ha ett yrkesprogram med europeisk lärlingsmodell.

– Nästan alla länder har fler sökande till yrkesprogram och nästan inget av dem har obligatorisk högskolebehörighet. Så jag tror inte att det är förklaringen.