Vad är en #hashtag?

#vågafinska, #hurkännsdet, #svpol, #oscars - ja, vad betyder egentligen ett ord med ett "#"-tecken framför?

Jo, det är ett sätt att samla alla texter, bilder, videos och annan data som finns på internet i ett enda flöde som man enkelt kan följa.

Vad är en hashtag?

En hashtag är helt enkelt ”staketsymbolen” eller pound-tecknet (#) framför ett ord.

Nummertecken, namn på tecknet #. Kallas även brädgård, stege, staket, fyrkant, vedstapel, haga, grind, femkors eller hashmark.

Ordet fungerar som en rubrik för ett flöde som handlar om ett särskilt ämne.

Varför använder man hashtaggar?

En hashtagg filtrerar bort träffar i en sökning som kanske är irrelevanta.

Om man till exempel vill söka på alla inlägg och bilder som gjorts på internet som har med svensk politik att göra, så går man exempelvis in på Twitter.com, som är en microbloggsajt, och söker på "#svpol".

Då kommer alla tweets (inlägg) upp som handlar om svensk politik upp i ett enda flöde. På så sätt kan man följa vad andra människor säger på internet om ett visst ämne, utan att behöva följa dem.

Hur började man använda hashtaggar?

Grundarna till just Twitter ville strukturera olika ämnen i olika flöden, så att man enkelt skulle kunna följa diskussioner i sociala medier.

Tanken var att man skulle slippa följa/vara vän med alla som diskuterade ämnet som man var intresserad av, men ändå kunna följa diskussionen på internet.

Vem använder hashtaggar?

Vem som helst kan starta en hashtag, men det krävs att flera människor på nätet skriver ut samma hashtag i sin text eller bild, för att den ska börja "leva" och fyllas med innehåll.

Om du till exempel vill höra bidra till flödet om vårtecken, så kan du "tagga" dina inlägg i sociala medier så här:

"Jag såg en trana i dag på åkern utanför Bollnäs #vårtecken"

Det betyder alltså att allas bilder och inlägg där man har skrivit ut # - staketsymbolen, före ordet vårtecken, hamnar i ett och samma flöde (se exempelsökning nedan).

På så sätt kan man följa vad andra människor sett för vårtecken!

Vi på P4 Gävleborg använder hashtaggar när vi vill samla människor kring ett särskilt ämne, exempelvis #p4milen där alla som är ute och tränar inför milsloppet i maj kan inspirera varandra genom att lägga upp bilder i sociala medier.

På så sätt behöver man alltså inte vara vän med eller följa alla som snackar om #p4milen - utan kan istället söka på Google, Twitter, Facebook eller Instagram efter #p4milen och få upp hela flödet av bilder och inlägg.

Nedan är en sökning från Twitter med alla inlägg som är taggade med #vårtecken: