Putin: Inga extra styrkor på Krim

1:52 min

Rysslands president Vladimir Putin har för första gången sedan Viktor Janukovytj flydde från Ukraina kommenterat det som hänt. Trots att Putin anser att presidenten avsatts på ett olagligt sätt sa han sig ha förståelse för demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev.

– Som ni vet hade vi en direkt begäran från den legitime presidenten Viktor Janukovytj att ingripa för att skydda livet och friheten för medborgare i Ukraina, sa Vladimir Putin.

Putin kallar nuvarande presidenten i Ukraina olaglig och sa att Ryssland har rätt att militärt ingripa, även om det inte är aktuellt just nu. Hoten som Putin listade var samma som den ryska versionen av  de mer än 100 dagarna av Majdanprotester i Kiev.

– Vad oroar oss mest? Vi ser en utbredning av neonazister, nationalister och antisemiter i Ukraina och särskilt i Kiev, förklarade Putin.

    Samtidigt som Putin försvarar Viktor Janukovytj som den ende legitime presidenten i Ukraina, avfärdade han honom med att han saknar politisk framtid. Och han visade viss förståelse för demonstranternas krav på Majdan.

– Jag förstår trots allt folket på Majdan som kräver mer än en ytlig förändring, de har trots allt sett en tjuv bytas ut mot en annan i sina regioner. Miljardärer och oligarker har styrt, sa Putin som hävdade att de ryska systemet är betydligt mer demokratiskt. Situationen i Kiev kallade han för kaos.

Putin förnekade helt att några extra ryska trupper finns på Krimhalvön. De tungt beväpnade soldater i uniformer utan landsmarkörer kallade han lokala självförsvarsstyrkor och sa att en uniform kan vem som helst köpa var som helst.

Få kritiska frågor ställdes under presskonferensen och Putin såg mycket avslappnad ut.