Skolelever vill ha kvar simhallen i Valbo

1:09 min

När eleverna på låg- och mellanstadiet på Sofiedalskolan i Valbo hörde om den eventuella nedläggningen av simhallen intill skolan var det flera stycken som reagerade.

– Det är så nära till gympan och att träningssimma, säger Cesar Svensson, som går i trean.

Valbobadets vara eller icke vara har diskuterats under en längre tid. Ett tjänstemannaförslag är att lägga ned badet och istället satsa på att bygga ut Fjärran Höjder-badet i Gävle.

Det tycker inte Cesar Svensson är någon bra idé.

– Nä, det är ju bra här. Jag brukar vara på badet varje dag på somrarna.

Men behövs det verkligen ett bad i Valbo? Kan ni inte lika gärna åka till Fjärran Höjder i Gävle?

– Det tar för lång tid. Det närmre här, då kan man gå dit och behöver inte åka buss hela tiden. Och det sparar ju på miljön och bensin också, säger Cesar Svensson.

Erik Blomqvist går i femman på Sofiedalskolan och han tror att Valbobadet verkligen behövs.

– Badet här har ett hopptorn på tio meter och det är ganska ovanligt. Om det läggs ned måste vi åka till Sandviken eller Gävle för att bada och det är ganska långt härifrån.

Men det är väl inte så långt?

– Nä, det är det väl inte egentligen. Men till Valbobadet kan jag, som bor i Valbo, gå eller cykla. Då behövs det ingen som skjutsar eller någon buss, säger Erik Blomqvist.

Elsa-Maja Ivares Dahlgren, som också går i femman på Sofiedalskolan, håller med.

– Ibland jobbar ju ens föräldrar på sommarloven och då är det så himla lätt att ta sig hit och cykla om man bor i Valbo, säger hon. 

I kväll, klockan 18, hålls ett stormöte på Furugården i Valbo, där politiker i kultur- och fritidsnämnden bjudits in för att diskutera badets framtid med Valbobor som är på plats.