Nystartade projekt på Gotland ökar chansen för musiker att slå igenom

16 min

Visby Showcase och Acoustic Hammer är exempel på nya musikprojekt på Gotland.
– Det är jätteviktigt för sådana som mig, säger 15-åriga singer/songwritern Julia Bergwall.

På senare tid har det dykt upp flera nya musikprojekt på Gotland. Ett av dessa är liveklubben Visby Showcase.

– Jag vill skapa en mötesplats för den gotländska musikbranschen att samlas en gång i månaden och kolla på ny musik. Tanken är också att locka hit branschfolk från fastlandet, och jag tror att intresset finns. Tanken är att inte bara bjuda på lokala akter, utan även plocka hit nya heta artister från andra delar av landet, säger initiativtagaren Andreas Jismark.

En av de nya gotländska artisterna som spelar på klubben under våren är 15-åriga Julia Bergwall:

– Jag ägnar i stort sett all min tid åt min musik, och skriver väl en ny låt varannan vecka när det inte är för mycket i skolan. Jag skulle så klart vilja spela mera framöver. Just nu skulle det vara kul att få komma till en riktig studio och spela in.

Nytt nätverk för gotländsk musik

Simon Jakobsson har också startat en ny klubb. Tillsammans med några andra driver han Acoustic Hammer, som hade premiär i februari. Tanken är att det ska vara en helt akustisk scen, där även band som vanligtvis spelar elektriskt, ska framföra sina låter i ny skepnad. Samtidigt är han också en av de som ligger bakom nätverket Musik på Gotland.

– Det ska vara en samlingsplats för gotländsk musik på nätet, där restaurangägare och arrangörer kan gå in och hitta akter. Samtidigt ska det vara en möjlighet för öns artister att sprida sin musik under en gemensam flagg. Musikerna har varit lite skeptiska till att det kostar pengar att vara med, men vi ser det som en kvalitetsstämpel, säger Simon Jakobsson.