Kvinnor betalar högre ränta än män

1:54 min

Att kvinnor oftast har lägre lön än män är välkänt. Men dessutom betalar kvinnor betydligt högre ränta när de tar lån för att köpa sådant som möbler och kläder, enligt en färsk rapport. Resultatet blir en ond cirkel som på sikt tär på kvinnors ekonomi.

Vi träffade Eva Söderlund på ett torg i Stockholm. Hon blev förvånad när hon fick höra om skillnaden.

– Det låter absolut inte bra, det visste jag inte ens om, säger hon.

Har du själv sådana lån?

– Ja, det har jag.

Då är risken alltså stor att du betalar mer i ränta än vad män gör?

– Ja, nu när jag vet om det kanske jag ska försöka ringa mina långivare och prata med dem helt enkelt.

Kvinnor förlorar på två sätt - de har lägre löner och de betalar mer för sina lån. Nu handlar det inte om lån för att köpa bostad utan här handlar det om lån för att köpa möbler, kläder och prylar.

Företaget Advisa har gått igenom nästan fyrtiotusen personers lån, där det bara finns en sökande till lånet. Ungefär en tredjedel av de sökande är kvinnor. Det visade sig att kvinnor betalar hela 13 procent mer än männen i ränta, när de tar lån för att konsumera.

En viktig förklaring är att kvinnor tjänar mindre än män, skillnaden är 15 procent. Högre lön betyder lägre ränta, förklarar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Ja, det blir ju så. Eftersom de har lägre löner så bedömer man att de är en större risk som låntagare, att de har en sämre återbetalningsförmåga. Det i sin tur innebär att man måste sätta en högre ränta.

Så banken tar lite extra betalt för att kvinnor har lite sämre ekonomi?

– Så kan ekvationen se ut, ja.

Hur påverkar det kvinnors ekonomi?

– Ja, det blir ju en ond cirkel. Eftersom lönen är lägre från början och eftersom man får betala mer för de lån man tar så blir ju ekonomin ännu sämre och man har ännu mindre kvar när allt är betalat.

Ingela Gabrielsson tycker att man ska vara särskilt försiktig med att handla på kredit nätet, där blir räntan ofta mycket hög. Och hon har ett viktigt råd.

– När man ska ta ett lån ska man fråga efter den effektiva räntan, det är alla långivare skyldiga att uppge. Den effektiva räntan är summan av räntan och andra avgifter som tas ut för lånet. Då får man fram vad det verkligen kostar.