Elev: Jag får svårt att andas

1:39 min

"Det är ju elevernas och personalens hälsa  som måste vara prio ett", säger skolchefen i Mullsjö sedan man tvingats stänga en hel skola.

I går kväll beslutade skolledningen att Trollehöjdskolan i Mullsjö stängs helt och omedelbart för att personal och elever under en tid mått dåligt av den pågående renoveringen av den fukt- och mögelskadade skolan att de inte kan vistas i den, och igår blev läget akut.

En av de elever som drabbats och som får vara hemma resten av veckan är Emma Rydholm i klass 9C.

Det känns bra att de stängde för det är många som mår dåligt och jag är en av dem. Jag får ont i halsen, får svårt att andas, mina ögon kliar och rinner, jag får huvudvärk och det är allmänt jobbigt.

Nu får ni bedriva undervisning hemma ett tag, hur ska det gå till?

– Vi har fått med oss uppgifter och läxor för en vecka framåt som vi ska arbeta med hemifrån. Det blir inte riktigt samma sak, man missar mycket genomgångar men man får göra sitt bästa.

Magnus Wetterqvist är skolchef i Mullsjö. I fredags hade ni en plan, men idag fick samtliga elever och personal stanna hemma, omedelbart, resten av veckan.
Vad hände mellan fredag och måndag?

– Det fanns en plan för hur vi skulle lösa den här fuktproblematiken och då skulle vi renovera skolan i etapper. Själva renoveringsarbetet började efter sportlovet, vecka åtta, och sedan har det börjat accelerera med de symptomen som vi hörde Emma berätta om. Då sa vi att vi inte kan fortsätta ha verksamhet i de här lokalerna. Det är ju elevernas och personalens hälsa  som måste vara prio ett, säger Wetterqvist. 

– Det var ett gemensamt beslut, vi träffades för ett krismöte och vi var överens - kommunledning, skolledning och skyddsombuden - så det var taget helt i enighet.

I Mullsjö letar man nu efter andra, tillfälliga, lokaler och Magnus Wetterqvist tvivlar på att man kan flytta tillbaka till skolan nästa vecka. 

Vi har kreativa lärare och  personal och vi jobbar hela dagarna med att hitta lösningar på detta. Vi tror inte på att det är aktuella att flytta tillbaka till Trollehöjdskolan nästa vecka.