#otryggagatan

Kommuner saknar plan för ljusare gångvägar

1:31 min

Många känner olust för att röra sig på mörka gång- och cykelvägar, men få kommuner i Jönköpings län har en plan för att ljussätta stråken.

Få kommuner i Jönköpings län arbetar för att belysningen på gång- och cykelvägar håller på lång sikt. Bara fyra av länets 13 kommuner har en framtidsplan för belysningen och det är det oppositionsrådet i Värnamo, Ulla Gradéen (S), kritisk till.


– Alla kommuner talar om hur viktigt det är för folkhälsan, man talar om hur viktigt det är med trygghet och säkerhet och då måste det också spegla sig i de politiska besluten. En åtgärdsplan löser inte alla problem men det ger ett bra styrdokument för vad som ska ske och då kan man också prioritera pengarna på ett bättre sätt, säger Gradéen.

Klicka på kartan för att se områden som våra lyssnare upplever som otrygga. 


Att Värnamo kommun får hård kritik mot att belysning helt saknas på flera gator har du kunnat höra i P4 Jönköping. Nu ser kommunen över möjligheten till en långsiktig åtgärdsplan för belysning på gång- och cykelvägar. Något de är ganska ensamma om - bara fyra kommuner i länet har en sådan idag och det är Jönköping, Mullsjö, Tranås och Vetlanda. Nio kommuner har alltså inget långsiktigt arbete för att säkra belysningen framöver.

Genom vårt publiknätverk har vi sett ett stort missnöje från de flesta håll i Jönköpings län när det gäller gator och vägar för upplevs som alldeles för mörka. Habo kommun har ingen dokumenterad plan som säkerställer belysningen på gatorna och det beror enligt tekniske chefen Svante Modén beror på att det inte varig någon stor fråga i kommunen.

– Vi har inte ansett att det är det vi ska prioritera, sedan jobbar vi självfallet med belysningen på både gång- och cykelvägar och gatorna, så vi har en planering för gatubelysningen men inte specifikt för gång- och cykelvägar. 

Men Ulla Gradéen menar att det är värt mycket med en sådan planering.

– Det är väl värt de resurserna för man sparar pengar i längden genom att få ett bra flyt i arbetet och ett bra upplägg och det här är en viktig säkerhetsfråga, men det är också en attraktivitetsfråga. 

Vi har fått hjälp av Publiknätverket för att göra inslaget och vi vill fortsätta få in tips om otrygga gator från er lyssnare.

Maila news.jkpg@sverigesradio.se eller använd #otryggagatan på sociala medier.