Sms-lån fälla för många unga

1:17 min

Antalet obetalda snabblån minskar bland befolkningen i stort. Men bland unga ökar de här skulderna litegrann, det visar de senaste siffrorna från Kronofogden.

– Vi ser ju den här ökningen som lite bekymmersam. Det blir ju en försvårande omständighet när man ska börja sitt vuxenliv att så att säga börja i fel ände från början, säger Robert Olsson som jobbar med den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

När man tittar på det totala antalet snabblån, som folk oftast tar på webben och ibland via sms, så är bilden ljusare.

Under 2013 så minskade antalet obetalda lån hos Kronofogden med drygt 8 procent jämfört med året innan, från över 53 000 till 49 000 ärenden och det är bland annat medias förtjänst, enligt Robert Olsson.

– Snabblånen är ju ofta debatterat och omskrivet i media. Folk tar väl till sig den information som finns där, säger han.

Men trots att unga är i fokus för myndighetens informationsarbete så är det bland de som dessa lån verkar locka allt mer.

Fler än var femte obetalt snabblån kommer från någon som är mellan 18 och 25 år. Ökningen i denna åldersgrupp har gått från 19 till 22 procent av det totala antalet snabblån sen 2010.

Och det visar att man måste jobba mer med dessa frågor, säger Robert Olsson.

– Oftast när man är ung så har man kanske väldigt oregelbundna inkomster och det gör att man har svårt att planera sin ekonomi helt enkelt. Ena månaden har man kanske full lön och nästa månad har man kanske betydligt mindre pengar, säger han.