Förlossningsrättegången

Advokat: De litade på hans omdöme

1:45 min

"Man har påpekat att man har fullt förtroende för honom". Så summerar förlossningsläkarens advokat rättegångsdagen då mannens kollegor vittnat i Eksjö tingsrätt.

Vid förlossningsrättegången i Eksjö idag har personal på Höglandssjukhuset vittnat. De jobbade alla den dagen då ett litet barn dog och mamman skadades.

En läkare står ju åtalad för att ha vållat dödsfallet och skadorna och hans advokat Ulrika Borg säger att det var viktiga saker som kom fram när läkarens kollegor förhördes i dag.

– Det är väl framför allt att man varit noga med att påpeka att de har fullt förtroende för honom och att han är en erfaren obstetriker och alla säger, hitintills, att de förlitar sig på hans omdöme. 

Fem olika kollegor till den åtalade läkaren har vittnat i Eksjö Tingsrätt idag. Två barnmorskor och tre läkare som också jobbade den 3 maj 2011 har berättat om hur de upplevde den långdragna förlossningen där ett barn dog och mamman skadades.

Deras före detta jobbarkompis, som då var en av de mest erfarna läkarna, står inför rätta misstänkt för brott. Han bröt mot gällande riktlinjer och försökte förlösa med sugklocka istället för att välja kejsarsnitt. Vid kampen för att få ut barnet den vanliga vägen skadades det så svårt att det dog. Vid förhören idag berättade kollegorna att läkaren var kompetent och att de litade på honom.

Men samtidigt sade en barnmorska att hon ifrågasatte sugklockan eftersom mamman var trött och värkarna svaga och att det hade varit bättre med kejsarsnitt.

– Hon beskrev det så men samtidigt säger hon att hon inte tog upp någon diskussion om det hela, säger advokat Borg.