Al Jazeera-rättegången väcker protester

1:02 min

Idag fortsätter rättegången i Egypten mot bland andra tre medarbetare på nyhetskanalen Al Jazeera. Journalisterna anklagas för att ha samarbetat med det terrorstämplade Muslimska brödraskapet och för att ha skadat Egyptens rykte internationellt. Bland journalisterna finns den prisbelönte australiska journalisten Peter Greste, hans egyptisk-kanadensiske chef Mohamed Fahmy och producenten Baher Mohamed.

Världen runt har journalister, politiker och nobelpristagare engagerat sig i deras fall och krävt att de friges. Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som båda satt fängslade i Etiopien i 438 dagar är några av dem. 

- Det viktiga är att nu att bromsa upp det som sker just nu, att fler länder börjar döma journalister som terrorister. Etiopien började och nu har vi Egypten och Turkiet men det kommer att komma fler länder tror jag, säger Johan Persson.

På sociala medier kan man idag läsa om och se bild på journalistkollegor världen över som protesterar mot att Egypten anklagar journalister från Al Jazeera för att ha samarbetat med terrorstämplade Muslimska brödraskapet.

– Journalistik är inte terrorism och rättegången i Egypten är ett angrepp på oss alla journalister säger Martin Schibbye i ett upprop han gör tillsammans med svenska journalister på hashtag #freeAJstaff.

Att på alla sätt man kan protestera mot att människor frihetsberövas, framförallt journalister, är självklart för Martin Schibbye.

- Så länge som kollegor som bara gjort samma sak som vi sitter fängslade kommer vi att kräva deras frihet, säger Martin Schibbye.

En längre intervju med de båda sänds i programmet Radioföljetongen kl 11.35 i P1.