Nazistledaren nekade i rätten

1:39 min

Under rättegången kring våldsamheterna vid demonstrationerna i Kärrtorp i december hördes i dag tre utpekade nazistledare. En av dem uppges vara ledare för Svenska motståndsrörelsen.

– Trots att jag inte anförde gruppen kan jag ha verkat inspirerande för de andra deltagarna genom min blotta närvaro, sade den 29-årige mannen om sin egen roll vid demonstrationen.

Nazistledaren, blek och klädd i beige tröja med mörk skjorta, talade mer nu under rättegången i Södertörns tingsrätt än vad han har gjort under polisförhören tidigare. 29-åringen är ledare för Svenska motståndsrörelsen, SMR, i Stockholmsregionen och Mälardalen.

Enligt åklagaren var ett stort antal personer, verksamma inom den nazistiska organisationen SMR delaktiga vid den våldsamma demonstrationen i Kärrtorp. Åklagaren visade filmer från demonstrationen i rätten där man fick se hur personer skrek "Adolf Hitler" upprepade gånger. Enligt åtalet fungerade 29-åringen och en 24-årig man som anförare av upploppet.

I dag berättade den 29-årige ledaren att han och andra inom rörelsen försvarade sig med sköldar och glasflaskor.

29-åringen och ytterligare sex män är misstänkta för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen. Ytterligare 22 personer är misstänkta för samma brott men är på fri fot.

Enligt 29-åringens advokat Thomas Weilander är mannen oskyldig.

– Vi bestrider det som åklagaren påstår. Hon har inte mycket på fötterna där, säger han.