Så spionerade FBI på svenska diplomater

2:56 min

Ekot kan i dag ge en unik inblick i hur den amerikanska federala polisen, FBI, under andra världskriget bedrev avancerat spionage mot svenska diplomater i USA. Hundratals tidigare hemliga dokument som Ekot har tagit del av visar bland annat hur agenter lyckades ta sig in i kretsen kring de svenska diplomaterna för att kartlägga dem.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att det här är fakta som tidigare inte kommit fram.

– Det bevarar en mycket initierad bild av ett samtida skeende. Det finns en historiskt rikedom i ett sådant här material som man inte ska bortse ifrån. Jag känner inte till att det här materialet skulle ha varit föremål för forskning, säger Wilhelm Agrell.

Året är 1942, mitt i andra världskriget. Neutrala Sverige gör amerikanarna nervösa. De vill veta om det finns svenskar som har sympati för Nazityskland. Vilken sida står egentligen Sverige på i kriget?

Genom samarbete med reportrar på tidningar i fyra europeiska länder, har Ekot fått tag på tidigare hemligstämplade dokument som kommer från FBI:s arkiv. I mer än 70 år har handlingarna bevarats i vad som kallas "The Secret File Room", eller "Room 6527", där FBI-chefen J. Edgar Hoover gömde mängder med handlingar.

Det material som rör Sverige, och som Ekot tagit del av, består av total 723 sidor. Det innehåller brev, rapporter och knäckta meddelanden. Bilden som framträder är den av ett FBI, som likt dagens NSA, samlar in allt. Via dåtidens Western Union - som hade hand om att skicka telegram från de svenska legationerna till Sverige - får FBI kopior på vad Svenska diplomater skriver.

De telegram som är kodade har man till en början svårt att knäcka, visar dokumenten. Men efter att en förtrolig källa på det svenska fartyget M/S Goonawarra, som lade till i San Franciscos hamn den 11 augusti 1942, hade fotograferat kodböckerna ombord - och gett dem till FBI - så kunde amerikanarna under några månader läsa det som var kodat. Om detta skriver FBI-chefen J. Edgar Hoover personligen ett brev till presidenten Franklin D. Roosevelts närmaste medarbetare i november 1942:

"It will be of interest to the President and you to know that a confidetial and reliable source has made available to this Bureau copies of certan documents and photographs of apparatus believed to be used by the Swedish Legation for the preparation of their code messages. (...) Sincerely yours, J. Edgar Hoover"

– Det här materialet ger en fylligare bakgrund till hur den här motsättningen såg ut. Framförallt hur omfattande och djupt den amerikanska misstänksamheten var mot de svenska representanterna i USA, säger Wilhelm Agrell.

I de tidigare okända dokumenten finns också rapporter från FBI-agenter runt om i USA. FBI höll nämligen koll på svenska diplomater i San Francisco, Washington och Minneapolis och samlade in allt de kunde få tag i.

I Minneapolis fanns då den svenske generalkonsuln Carl Fredrik Hellström och hans fru Anita. En rapport som finns i handlingarna visar hur FBI hade lyckats nästla sig in i familjens vänskapskrets. En FBI-agent beskriver i handlingarna hur han lärt känna konsuln och vad han sysslar med. Allt för att rapportera till J. Edgar Hoover om svenskarna var nazivänliga eller inte.

– Man har uppenbarligen valt en person som känner honom väl, och som inte avslöjat för honom för honom att han är agent. Och skulle konsul Hellström fått läsa det här så kanske han hade blivit lite förvånad i dag att en god vän, en "dinner guest at his home", samtidigt lämnade information till FBI, säger historikern Dag Blanck, föreståndare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier i Uppsala.

Ingenstans i handlingarna finns konkreta bevis på att svenskar i USA var nazister. Men FBI-rapporterna är i alla fall tydliga med hur denna operation skulle benämnas. På i stort sett varje rapport står det högst upp:

"Director J Edgar Hoover. FBI, Washington. Regarding: Swedish Diplomatic Group. Espionage"

 

Rum 6527 - De hemligstämplade dokumenten

 

Läs alla handlingarna: hundratals tidigare hemliga dokument som beskriver hur FBI spionerade på svenska diplomater i USA.

Sida 49: Brev från FBI-chefen J. Edgar Hoover till biträdande chefen för militärens underrättelsetjänst, generalmajor George Strong, där han skriver att FBI fått tag i koder och anvisningar för hur man ska avkoda svenska meddelanden.

Sida 51: Brev från FBI-chefen J. Edgar Hoover till chefen för marinens underrättelsetjänst, konteramiral H.C. Train, där han skriver att FBI fått tag i koder och anvisningar för hur man ska avkoda svenska meddelanden.

Sida 59: Brev från FBI-chefen J. Edgar Hoover till President Franklin D Roosevelts närmaste medarbetare, generalmajor Edwin Watson, där han skriver att FBI fått tag i koder och anvisningar för hur man ska avkoda svenska meddelanden.

Sida 83: Brev från agent N.J.L. Pieper i San Francisco till FBI-chefen J. Edgar Hoover, där han beskriver hur en källa/agent varit ombord det svenska fartyget MS Goonawarra och fotograferat koder och annat material och sedan gett det till FBI.

Sidorna 260-265: Svensk-amerikansk FBI-agents rapporter i februari 1943 om hans iakttagelser som nära vän till svenske generakonsuln Carl Fredrik Hellström i Minneapolis och hans fru Anita.