Henriksson: De här svaren vill jag ha i kväll

5:38 min

I dag möter Sverige Turkiet på bortaplan i en landskamp. Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson ger här svar på de största frågorna kring Erik Hamréns landslag. Följ matchen i Sportextra med start klockan 19.30 i kväll.

Vilka svar bör Hamrén få av den här matchen?

– Framför allt handlar det om att se spelare som tidigare varit i utkanten av eller nära landslagstruppen. Spelare som Zengin, Berg samt de båda Bengtsson i backlinjen gör bra ifrån sig i sina respektive klubbar men för att nå landslaget måste du prestera vi de få tillfällen som erbjuds. Fråga bara Jonas Olsson och Andreas Granqvist.

– Jag har väldigt svårt att se, ingenting av träningarna har heller tytt på detta, att Hamrén skulle ändra något fundamentalt i Sveriges taktik eller spelsätt. 

Vad betyder den här matchen för Hamréns landslag?

– En av de kittlande aspekterna med landslagsfotboll är att det är så få matcher, spelarna och lagen har väldigt små marginaler mellan att bli hyllade eller ifrågasatta.

– Visst kan man mena att en träningsmatch i mars mot Turkiet inte spelar så stor roll men skulle Sverige förlora den här matchen - oavsett hur det ser ut eller går till - så infinner det sig en press på laget till de två kamperna i maj/juni mot Danmark och Belgien.

– Minns till exempel att Sverige ändrade spelsätt, det vill säga drog ner Zlatan i banan, efter två katastrofalt dåliga träningsmatcher mot Danmark och England hösten 2011. Hamrén och spelarna vet att en bra insats och en seger ger arbetsro, i den mån det nu finns för ett svenskt fotbollslandslag. 

Tankovic – vad tror du om honom?

– Det är en väldigt talangfull spelare. Att slå sig fram som junior in i ett Premier League-lag (låt vara ett Fulham i fritt fall) är oerhört starkt. Men vi ska komma ihåg att det är Tankovic är en 19-åring som bara spelat tre matcher för Fulham, aldrig varit med på en U21-landslagssamling.

– Jag har inga förväntningar på att han ska gå in och göra succé här. Har mer än gärna fel, men så stora steg förbi nivper upp till A-landslaget är det väldigt få spelare som mäkta rmed. Ge honom tid.

Hur bra är Turkiet?

– Har ungefär samma status som Sverige i den europeiska landslgsfotbollen. Strax under de bästa, svårslagna i kval men lyckas inte alltid ta sig till de stora mästerskapen.

– Jag tittar på dagens trupp och tycker att det blir en riktigt bra värdemätare för blågult. Det här ger mer än att ställas mot klart bättre eller betydligt svagare motstånd.

Vilka är de största turkiska profilerna att hålla extra koll på?

– Arda Turan är det stora namnet i det turkiska laget. Han var bra redan i Galatasaray för några år sedan men har utvecklats ytterligare sedan övergången till Atletico Madrid. Teknisk och spelskicklig, han är ofta den som slår den avgörande passningen i Atleticos snabba kontringsspel.

– Jag rankar honom som en av de bästa offensiva mittfältarna i Champions League, särskilt i sina bästa stunder. Det som saknas för att vara i den absoluta eliten är jämnheten, att prestera i match efter match. Honom får Sverige se upp med.