"Den inbillningssjuke" på Teater moment

2:07 min

Moment teater i Stockholmsförorten Gubbängen tar sig gärna an klassiker men alltid med en egensinnig samtida twist och nu har Andreas Boonstra regisserat sin bearbetade version av Molières ”Den inbillningssjuke” i översättning av Anders Bodegård och föreställningen hade premiär helgen.

Det finns en del som tycker att Molière är lite fånig, gammaldags, att den gamle 1600-talsdramatikern gjort sitt i teaterhistorien. Så verkar också, enligt programbladet, Andreas Boonstra ha tyckt men någonting i vår alltmer inbillningssjuka samtid verkar ha fått honom på andra tankar.

Och som vanligt tar Moment sig an även den gamle fransmannen med en blandning av sofistikerad post-modern estetik och med något som liknar en rolig timme på speed.

På väggen löper hela tiden pjäsens text och den fyra skådespelare starka ensemblen går in och ut i pjäsen, kommenterar, bråkar och leker med den på Moments oefterhärmliga vis. Alla män spelas av kvinnor, Argan, den inbillningssjuke görs sammanbitet och lynnigt av Linda Källgren som också, utanför rollen, generöst delar med sig av sina egna krämpor.

Alla kvinnor spelas av män och Anders Bergs dubbelerar segervisst som dottern Angélique och hustrun Béline och hans variation på temat ”Pippi, häst och villa och kappsäck full med pengar”, iklädd strassörhängen är obetalbar. Likaså är nytillskottet Jenny Antoni en hit, hennes läkarson som dottern ska giftas bort med är med sin rånarmask av gummi och ett sugande kroppsspråk en riktigt rysare.

För det lagret finns också, när man varken kommenterar eller busar utan låter sitt lilla teateruniversum liksom levitera och sväva mot ett slags konstens eget hemlighetsfulla svarta hål.

Kopplingen med vår nya hälsovurmande tid är ibland lyckad, ibland lite mer sökt men det spelar liksom ingen roll. Bara att någon säjer, iklädd barockperuk, att han läste något på ”world-wide-web” och att man knasar runt över scenen med kandelabrar till Simon Steenslands teatermusikslingor – det får i alla fall mig att vilja ett tag till.