P1-morgon, onsdag 5 mars

Hur starka är de högerextrema krafterna i Ukraina?

12 min

Flera ledare från väst har visat sitt stöd för Ukrainas nya regering, trots att flera ministerposter innehas av högerextrema partiet Svoboda. Ryssland däremot lyfter gärna fram de högerextrema krafterna i Ukraina och framför allt den högerextrema koalitionsgruppen Pravy Sektor. Men vilken roll spelar egentligen Svoboda och Pravy Sektor i det nya Ukraina som växer fram efter Janukovytjs regerings fall? Den frågan ställer vi till Per Anders Rudling, historiker och docent vid Lunds Universitet. Hör även Sveriges Radios utrikeskorrespondent Maria Persson-Löfgren.

Så här beskriver Per Anders Rudling Svoboda:

– Det är ett parti på den yttersta högerkanten, ett parti med sina rötter inte bara i socialnationalismen utan som knyter an till en generisk ukrainsk högerradikal eller rent av fascistoid tradition.

– De har pratat om att återinföra nationalitetsparagrafer i passen och talat om judiska oligarker, så det är klart att detta inte är ett parti som är direkt jämförbart med invandringskritiska grupper i Skandinavien som Pia Kjersgaard eller Jimmie Åkesson eller Sannfinländarna, utan det är en mycket radikal grupp som i Sverige samarbetar direkt närmast med Nationaldemokraterna, så några steg till höger om Sverigedemokraterna, säger Per Anders Rudling.

Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent som har besökt Majdantorget i Kiev många gånger den senaste tiden, säger att man ska komma ihåg att protesten i Kiev inte började som en styrning av Svoboda eller något av de tre oppositionspartierna.

– Flera av dem som stred längst fram i fronten tillhörde Svoboda, men många av dem jag talade med var inte för något av de partierna. Det fanns också andra som man kan kalla för högerextrema krafter i den här demonstrationsgruppen, men det fanns också ukrianska judar som deltog.

– Det är inte riktigt så enkelt att säga att det är de som dominerat, säger Maria Persson Löfgren.

Hur har de andra krafterna på Majdan förhållit sig till de högerextrema?

– Jag tror att den kritik som finns om högerextremism tas emot väldigt illa bland de som har demonstrerat, eftersom för dem har det funnits ett enda mål, det har överskuggat allt annat, och det har varit att få bort den gamla regimen och presidenten Janukovutj med alla möjliga medel, säger Maria Persson Löfgren.