Ishockey

Vita Hästen redo för play off

3:48 min

I kväll smäller det för Norrköpingsklubben Vita Hästen. Laget reser till Gotland för den första play off-matchen mot Visby Roma – det sista hindret i lagets ambition om att få spela kvalserien till
allsvenskan.

Hårdsatsande Vita Hästen har infriat två av sina delmål den här säsongen. De vann grundserien och följde upp den med en ny serieseger i den södra allettan. I och med att laget tog flest poäng av alla i den södra allettan kvalificerade sig de rödvita till play off 3, som är det sista steget att ta sig förbi innan det kan bli tal om kvalserien mot allsvenskan. Gotländska Visby Roma, som under många säsonger varit ett gediget topplag i division 1-hockeyn i likhet med Vita Hästen, är det som väntar. Bäst av tre matcher är det som gäller, där Vita Hästen har hemmaplansfördel – om play off-serien skulle gå till tre matcher. Match två spelas i Himmelstalundshallen på fredag. En eventuell match tre avgörs på lördag.

– Min erfarenhet av play off är att det finns ännu mer anspänning och dramatik där. Det är en stor match mentalt – vilket lag och spelare som kan hålla sig mest iskalla ute på banan, säger Vita Hästens tränare Per Hånberg till P4 Östergötland inför det som väntar.

I kvalserien mot allsvenskan gör de två sämst placerade lagen i Hockeyallsvenskan – Troja/Ljungby och Björklöven – upp med de fyra främsta division 1-lagen. Det vill säga de fyra division 1-lag som går vidare från det tredje och sista play off-steget. Det är de två främst placerade lagen i kvalserien som spelar allsvenskt nästa säsong.

Redo för play off-hockey verkar Vita Hästen vara i allra högsta grad. Frågan i ett mer långsiktigt perspektiv är om klubben – som fortfarande brottas med skulder och en ekonomisk ryggsäck från förra säsongen – kan vara redo för allsvenskt spel nästa säsong. Det är nämligen den utstakade målsättningen.
– Jag känner att vi är redo att ta steget. Vi har utvecklats ganska mycket på många plan utanför isen, säger klubbens vd Fredrik Jensen till P4 Östergötland.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se