Landstingets ledningskontor bjuds på middag

1:55 min

Uppsalas landstingsdirektör Eva Ljung bjuder nu de 170 medarbetarna på landstingets ledningskontor på en kvällsmiddag till en kostnad för landstinget på omkring 60 000 kronor.

Hur frikostig är din arbetsgivare med middagar? Kommentera nedan!

Detta sker samtidigt som landstinget inte kunnat betala de löner som skulle kunnat hindra ett stort antal barnmorskor och sjuksköterskor från att säga upp sig det senaste året.

– Vi ska bjuda på middag efter en utbildningseftermiddag för personalen på landstingets ledningskontor för ungefär 170 personer. Då bjuder vi på middagen men var och en får betala sin dricka själv, säger landstingsdirektör Eva Ljung.

Hur resonerar ni då ni anordnar festen med tanke på att landstinget har svårt att betala till exempel barnmorskor det de vill ha?

– Det är ju inte precis samma sak, men landstinget vill vara en bra arbetsgivare på många olika sätt, och det är ju så att alla avdelningar och alla förvaltningar har medel för att nu och då kunna göra nånting med sina anställda, precis som vi på ledningskontoret som nu för första gången på ett par år kommer att göra en sån här sak.

Om det nu finns vårdpersonal som tycker att de inte får några middagar eller fester, vad säger du till dem?

– Ja, varje förvaltning har ju sin egen budget, och det är upp till förvaltningarna att vara en bra arbetsgivare
och se till att man träffas nån gång eller bjuder sin personal på nånting. Hur man sen väljer att lägga upp det är ingenting som jag rår över, men så här gör vi i alla fall, säger Eva Ljung.

Middagen som hålls nästa fredag den 14 mars på restaurang Hamnpaviljongen i Uppsala, väcker förvåning hos de fackliga organisationerna. Rose-Marie Lövgren är ordförande för Kommunals landstingssektion i Uppsala län:

– Det är väl bra att man uppskattar sin personal. Och eftersom hon säger att det finns pengar i budgeten att man kan göra såna här saker, så kanske det är ett budskap och en uppmaning till alla att göra det.

Har du varit med om att nån avdelning har bjudit på middag på det här sättet?

– Nej, inte på ett antal år tillbaka i tiden i alla fall. Vi får arbeta och får vår lön, och sen är det väl inte så mycket mer uppskattning vi får, säger Rose-Marie Lövgren.