Krig mot smog och miljöförstöring

1:39 min

I Kina inleddes idag landets folkkongress. Folkkongressen sammanträder under knappt två veckor varje år, och är formellt Kinas högsta beslutande organ. När Kinas premiärminister Li Keqiang idag öppnade kongressen med ett invigningstal så sa han bland annat att Kina nu ska ta krafttag mot smoggen och miljöförstöringen i landet.

– Vi kommer att förklara krig mot miljöförstöringen, precis som vi tidigare har förklarat krig mot fattigdomen, sa Li Keqiang under sitt tal idag.

Men vad den här krigsförklaringen egentligen innebär, det återstår att se. För samtidigt så ökar både antalet bilar och antalet kolkraftverk i Kina.

Det här var första gången som Li Keqiang invigningstalade under kongressen, sedan han blev premiärminister under förra kongressen för ett år sedan. Men hans tal skilde sig inte mycket från de tal hans företrädare, Wen Jiabao, brukade hålla.

Under talet avslöjade Li huvuddragen under det kommande politiska året i Kina. Bland annat ska tillväxtmålet ligga kvar på sju och en halv procent och omställningen av Kinas ekonomi, till att mer och mer förlita sig på inhemsk konsumtion, ska fortsätta.

Li deklarerade också att Kinas försvarsbudget ska höjas med 12,2 procent. Det är en stor höjning såklart, men den var väntad. Kina har det gångna decenniet höjt sin försvarsbudget med runt tio procent varje år.

Med anledning av det blodiga terrordådet i staden Kunming i lördags, höll de samlade toppolitikerna även en tyst minut för de 29 personer som dödades i attacken. Li utlovade i sitt tal även hårdare tag från myndigheternas sida.

– Vi ska förstärka kontrollen och slå till hårt mot terrorismen, sa Li.