Greenpeace har tagit sig in på OKG

3:50 min

Aktivister från Greenpeace tog sig in på kärnkraftverket i Oskarshamn vid sjutiden på onsdagsmorgonen. Syftet är att, enligt dem själva, att "leverera ett pensionsbesked till Sveriges äldsta, riskfyllda kärnreaktorer".

Det här är tredje gången på två år som Greenpeace tagit sig in på ett svenskt kärnkraftverk.

Det handlar om ett 20-tal personer som har tagit sig upp på taket till reaktor 2, och där vecklat ut en stor banderoll med pensionsbeskedet. Meddelandet är riktat till svensk kärnkraft och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi menar att de här gamla reaktorerna som har passerat sin tekniska livslängd och utsatts för enorma påfrestningar under de 40 år som de varit i drift kan man inte fortsätta att ha igång, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. 

Anders Österberg är informationschef på OKG, och säger till P4 Kalmar att de ser allvarligt på situationen.

– OKG betraktar aktionen som ett olagligt intrång. Polis är på plats och Greenpeaceaktivisterna ska förpassas från området så snart som möjligt.

Anders säger vidare att man under morgonen fick larm via sina så kallade staketgator och att aktivisterna också då meddelade att man har en fredlig demonstration på gång. OKG:s skyddsväktare fick då till uppgift att fördröja aktionen och se till så att aktivisterna inte tar sig in på några känsliga områden.