24 aktivister från Greenpeace greps efter aktion mot OKG

1:49 min

Efter intrånget vid kärnkraftverket i Oskarshamn gör nu OKG bedömningen att alla som syns har gripits men området genomsöks fortfarande för att utesluta att någon finns kvar. Aktivisterna tog sig in på området vid sjutiden och lyckades ta sig ända upp på taket på en av reaktorerna.

Vid lunchtid hade 24 personer gripits enligt polisen:

– 20 av dem är misstänkta för grovt olaga intrång, då de greps inne på kärnkraftverkets område. 4 personer är frihetsberövade, misstänkta för inblandning i eller medhjälp till det olaga intrånget, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Johan Svenningsson som är vd på OKG har säkerhetsrutinerna fungerat som de ska:

– Vårt skydd att ju till för att fördröja och larma så vi kan vidta åtgärder och tillkalla polis, och det har fungerat enligt rutinerna. Polis är plats och har omhändertagit ett stort antal, säger Johan Svenningsson, VD för OKG.

Så det är inget säkerhetsfara att flera personer har tagit sig upp på reaktor två?

– Absolut inte.

Om de haft med sig något då, de kunde ju orsaka skada ovaninfrån, spränga något?

– Det här är ju fredliga aktivister, skulle det varit en annan typ av aktivister så skulle vi agerat på ett annat sätt.

Greenpeace tog själva kontakt med media och berättar att dom vid sjutiden på morgonen tar sig in på infartsvägen till OKG med vanliga bilar och sen klättrar över staketet som omgärdar reaktorbyggnaderna 1 och 2. De tar sig sen upp på taket på andra reaktorn och vecklar ut en stor banderoll. Det är tredje gången på två år som Greepeace lyckats ta sig in på ett svensk kärnkraftverk.

– Jag skulle önska att vi inte behövt göra det, men vi har under flera år påvisat allvarliga säkerhetsbrister inom svensk kärnkraftverk. Vi har genomfört en rad aktioner där vi visat att skyddet mot yttre hot är extremt lågt, säger Annika Jacobsson, Greenpeace chef.

– Det finns en undfallenhet att ta säkerhetsbristerna på allvar.

Vid tiotiden hade 13 av aktivisterna gripits. Enligt Greenpeace själva var det totalt 20 personer som tog sig in på området.

– Vi rubricerar det som grovt olaga intrång. Polisen tillsammans med OKG:s egna vakter försöker lokalisera personerna och gripa dem, säger Lina Isaksson Funcke, polisens informationschef.