Bjuv

Små nättidningar tar över lokal bevakning

2:31 min

Det kanske är framtidens lokaltidning, nu när papperstidningarna har det allt kärvare ekonomiskt och drar in fler och fler av sina lokalredaktioner. Vi förflyttar oss till ett hus i Bjuv i Skåne, där chefredaktören och ansvarige utgivaren för Bjuvsnytt.se håller till.

– Svårt att säga, men det behövs en lokal bevakning. Det ligger i vårt journalistiska uppdrag. Det är det jag tar avstamp i, säger Marianne Rönnberg Galmor.

– Jag tycker att det behövs en bevakning i Bjuvs kommun som inte jag kan se har funnits ordentligt på ett tag.

Därför drog Marianne Rönnberg Galmor igång sin nättidning för snart ett år sen. Hon har en gedigen 40-årig journalistbakgrund från dagspress, nyhetsbyrå och tv i Stockholm. Men flyttade med familj till hemtrakterna i Bjuv för fyra år sen.

Nu består redaktionen av ett skrivbord i hennes kök i Bjuv. Dator, mobil, kamera och en bil. Mer behövs inte.

– Eftersom produktionskostnader för webben inte kan jämföras med pappersproduktion överhuvudtaget, så knallar det och går riktigt bra faktiskt redan, säger Rönnberg Galmor.

Förr hade Helsingborgs Dagblad en redaktion i Bjuv och i flera andra kommuner runt om i Nordvästskåne. Nu bevakas det mesta från Helsingborg. Men det finns plats för oss båda, säger nättidningens chefredaktör och ansvariga utgivare.

– Vi ska inte släppa vårt demokratiska ansvar för att vi ändrar vår teknik.

På Bjuvsnytt.se:s hemsida kan man klicka på katergorierna nyheter, reportage, på gång, debatt och på världen, som Marianne faktiskt också ägnar en liten, liten del av sin tid åt.

Nättidningen har hittills mest finansierats av pengar ur hennes egen ficka. Men sen i december samarbetar hon med en person som säljer annonser på provision. I framtiden hoppas Marianne Rönnberg Gilmor att en journalist till, men aldrig fler, ska ingå i redaktionen.

Och runt om i Sverige verkar flera lokala nättidningar vara på gång.

– Under denna korta tid har jag kommit i kontakt med en hel del kunniga journalister, som av olika anledningar inte jobbar inom "gammelmedierna" längre. Och som startar olika typer av lokalbevakning, mer eller mindre som jag.

Marianne Rönnberg Galmor säger själv nej till ekonomiskt stöd från utomstående. Då försvinner hennes oberoende. Men andra journalister kan säkert hitta flera ekonomiska modeller.

– Vi journalister har så mycket kompetens samlat i våra hjärnor, i våra huvuden.. Jag rekommenderar alla jag träffar att göra som jag.

– Att starta en lokaltidning och använda sin kunskap. Att göra nytt och ha det roligt på samma gång, slutar Marianne Rönnberg Galmor.