Så får du med din låt i Melodifestivalen - årets låtskrivardominant avslöjar

I Melodifestivalens final tävlar låtskrivaren Linnea Deb med låten ”Busy Doin’ Nothin’” som framförs av Ace Wilder. Det är en av hela fyra låtar hon och maken Joy Deb fick med på årets melodifestivalturné, mest av alla låtskrivare 2014. Och att de lyckats så bra är ingen slump – i Melodifestivalen handlar inte allt om själva musiken. För Musikguidens reportageserie Hitfabriken berättar Linnea att de skräddarsyr låtar för artister för att skapa koncept som SVT ska gilla.

Melodifestivalens bidrag väljs ut av SVT och en urvalsjury. SVT strävar efter spännande deltävlingar med musik i olika stilar och därför är hela paketet med låt, artist och show viktigt. Under sommaren pågår därför en slags parningslek där låtskrivare och artister försöker hitta varandra.

- Det är en jakt utan dess like, säger Linnea Deb.

2013 vann hon och maken Joy Melodifestivalen med bidraget ”You”, framförd av Robin Stjernberg. Tidigare hade de själva varit tvungna att jaga artister, men nu började skivbolagen ringa dem. Att tidigt komma i kontakt med artister har inneburit att de fått tid att forma ett tydligt koncept som kunnat charma SVT.

- I år har vi skräddarsytt låtar. Vi har inte bara satt oss ner och gjort låtar och sen funderat på vad som passat vilken artist. Så kanske det var med Robin, men inte nu, säger Linnea.

För varje år de har varit med har de tagit kontroll över fler och fler bitar av produktionen i takt med att de förstått att allt inte handlar om låten. Det hela liknar mer ett taktiskt spel.

- Jag älskar det. Att sitta och tänka "Är det här rätt? Vill dom ha det här?" är jättekul. Vi sitter och utformar och gör ibland videos som presenterar artisterna som vi visar för SVT.

I Melodifestivalen 2014 tävlade Linnea och Joy Deb med ”Glow” framförd av Manda, ”Red” framförd av Eko och ”Echo” framförd av Outtrigger. Och så Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin’”, då, som i helgen har chans att vinna hela tävlingen.