Motala

Autolivs flytt en kalldusch för Motala kommun

2:03 min

Beskedet i går om att Autoliv flyttar hela sin verksamhet från Motala är ännu ett hårt slag för en redan drabbad kommun. Just nu är runt 2 400 Motalabor utan jobb och Autolivs flytt känns som en kalldusch, säger kommunalrådet Camilla Egbert (S).

Under 2000-talet har industrinedläggningarna avlöst varandra i Motala. Under 2009 la de sista riktigt stora tillverkningsföretagen Dometic och Electrolux sina varsel och företagen lämnade sen en stad med hög arbetslöshet bakom sig.

Motala har ännu inte återhämtat sig och har i dagsläget omkring 2 400 personer utan jobb. Beskedet att Autoliv nu också vill lämna staden riskerar att spä på de redan dystra siffrorna

Zoran Stanic och Peter Hjort från IF Metall i Östergötland tror att de anställda kommer få svårt att hitta nya jobb med sin spetskompetens inom tillverkning av säkerhetsprodukter för bilar.

Särskilt stor är arbetslösheten bland ungdomar. 27,6 procent av de unga mellan 18 och 24 år är utan jobb trots att både arbetsförmedling och kommun jobbat för att ställa om från industristad.

Om ett par veckor inleder fackförbundet på Autoliv förhandlingar med företaget och deras förhoppning är förstås att företaget trots allt ska låta produktionen stanna i Motala.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egbert (S) säger att beskedet kom som en kalldusch.