VETENSKAP

Rött kött förkortar livet

1:31 min

Nu kommer ytterligare forskningsresultat visar att för mycket kött ökar risken att dö i cancer.

Enligt studien, som publiceras i tidskriften Cell Metabolism, är risken att dö i cancer fyra gånger större för dem som äter mycket kött jämfört med personer som väljer andra proteinkällor. I alla fall för dem under 65.

Det är ingen nyhet att rött kött ökar risken för cancer, men nu har forskarna  lyckats se och beskriva hur protein i kött påverkar särskilda tillväxtfaktorer i kroppen. Det rör sig om tillväxtfaktorer som man enligt tidigare studier vet hänger ihop med cancer.

Kerstin Brismar, kostforskare på Karolinska institutet, lyfter fram att forskarnas kombination av metoder gav bra resultat.

– De har gjort en snygg studie. Dels har de använt den här stora kända populationsstudien, dels har de tittat på sina djurförsök. Därefter har man tittat på jäst, eller jästceller, säger Kerstin Brismar.

Vad är då mycket protein? Forskarna drar i den här studien gränsen vid tio energiprocent. Det motsvarar ungefär energin från en stor fläskkotlett om dagen. Enligt flera kostvaneundersökningar äter svenskar närmare dubbelt så mycket kött, och vi skulle vinna mycket på att byta ut våra proteinkällor.

Resultaten pekar nämligen på att de som fick i sig protein från annat håll, från exempelvis fågel fisk eller grönsaker, hade ingen förhöjd risk alls för cancer.

Frågan är om vi alla borde bli vegetarianer nu?

– Nej, det behöver vi inte bli. Jag tycker att man ska äta mindre rött kött helt enkelt. Det är väl det som är budskapet, säger Kerstin Brismar.

Referens:
Levine et al., Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population, Cell Metabolism, March 04, 2014.