Radio Sápmi

Internationella forskare lär Sverige om etik

Sverige ligger långt efter när det gäller etik inom urfolksforskning. Det menar forskaren Anna-Lill Ledman, som bjudit in internationella forskare på området till workshop i Umeå.

- Etik är det som kan sätta ramar som kan åstadkomma forskning som är relevant för samiska samhället, säger hon.

Anna-Lill Ledman, som är postdoktor i historia vid Vaartoe/Centrum för Samisk forskning på Umeå universitet, menar att etik är helt grundläggande när man forskar om urfolk.

- Vi ligger långt efter på svensk sida, i Sápmi, och har dåliga erfarenheter av bland annat rasforskning. Då kan en större etisk erfarenhet vara ett sätt att åstadkomma bättre forskning och få bättre relationer mellan vetenskap och urfolksintressen.

Anna-Lill Ledman tycker att det viktigaste med den etiska aspekten i det långa loppet är att forskningen ska kännas relevant och nyttig, inte bara för vetenskapen utan också för det samiska samhället.

Under en två dagar lång workshop, igår och idag, har Vaartoe bjudit in framstående forskare inom området, från Norge och Finland, men också från så avlägsna länder som Nya Zeeland och Australien.

- De har kommit oerhört mycket längre än i Sápmi. Och då är det ett bra tillfälle att samla deras erfarenheter och sprida kunskap, säger Anna-Lill Ledman.

Det mest intressanta tycker hon dels är alla de forskare som presenterar sin forskning och etiska frågor, men också att få en inblick och insyn i hur man forskar kring etik internationellt.

Hur har den här workshopen med din egen forskning att göra?

- Jag arbetar med ett forskningsprojekt som arbetar med etik i teori och praktik och dessutom är jag biträdande föreståndare på Centrum för samisk forskning. Vi har gjort en tydlig riktningsförändring där vi mycket mer än tidigare anstränger oss för att lyfta den här typen av frågor.

Reporter: David Rydenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio