Propagandakrig om läget på Krim

1:47 min

Flera olika diplomatiska ansträngningar görs i dag för att lösa konflikten om Krimhalvön. Samtidigt är propagandakriget intensivt om vad som egentligen händer.

En presskonferens i Kiev om läget för de ukrainska baserna på Krim ger bilden av att de fortfarande håller stånd mot de proryska styrkorna som belägrar dem.

Enligt ryska nyhetsbyråer har ryska styrkor, som president Vladimir Putin säger inte agerar på Krim, tagit kontrollen över två missilförsvarsbataljoner på Krim. Interfax citerade en rysk militär källa, trots att någon rysk militär alltså enligt rysk officiell bild inte finns på Krim.

Men fotobevisen om motsatsen är många. En rysk reporter med egen erfarenhet i ryska elitstyrkor skriver ironiskt på sin Facebooksida: ”Var har de små gröna männen köpt all denna sofistikerade utrustning, granatkastare, kalasjnikovs, bärbara Igla luftförsvarssystem Vladimir Vladimirovit?"

Uppgifter om att en del av de ryska soldaterna är elitstyrkor från närbelägna arméförband i Ryssland som skeppats med färjan över Kerchsundet förekommer också.

Putin sa i går att inte ett enda skott avlossats som ett tecken på att Krimborna välkomnade stödet från de proryska. Men några varningsskott avlossades över huvudet på ukrainska militärer som försökte ta tillbaka sin flygbas igår.

Ukraina säger att de vill ha en förhandlingslösning och taktiken är att till varje pris undvika skottväxling som kan ge Ryssland en anledning att skjuta tillbaka.

De diplomatiska försöken att lösa krisen är intensiva, förhandlingar pågår i Paris och USA föreslår direkta samtal med Ryssland. Ländernas utrikesministrar ses senare i dag.