Många i Lettland känner sig hotade av Ryssland

2:33 min

Rysslands president Vladimir Putin har skickat sina soldater till halvön Krim i grannlandet Ukraina. Han säger att det är för att skydda de ryssar som bor på Krim. Nu undrar många om Rysslands regering också kan tänka sig att skicka soldater till andra grannländer. Den oron finns bland annat i Lettland.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

-Vi måste protestera mot att ryska soldater har tagit över Krim-halvön. Vår familj största oro är att ryska soldater också ska komma till vårt land, säger Vita Maurite. Hon tillhör den lettiska folkgruppen i Lettland.

Lettland och Krim-halvön liknar varandra
Både Lettland och Krim ligger utanför Rysslands gränser, men en del som bor på Krim och i Lettland är personer som pratar det ryska språket. Rysslands president Vladimir Putin säger att han ska skydda det ryska folket  oavsett om ryssarna bor i Ryssland eller i något av grannländerna. 

Det var därför som president Putin skickade sina soldater till Krim-halvön i Ukraina den 22 februari. Vladimir Putin säger att ryssarna på Krim är hotade av den nya regeringen i Ukraina och att de därför behöver Rysslands stöd.

Samtidigt har president Putin fått hård kritik
Många tycker att det är fel av Rysslands president att han lägger sig i ett annat lands politik. Bland annat kräver Sverige och andra EU-länder att Putin tar bort sina ryska soldater från Krim.

De som bor i Lettland har olika åsikter om Ryssland
Precis som Krim så har också Lettland en blandad befolkning. De flesta som bor i Lettland tillhör det lettiska folket och pratar det lettiska språket, men samtidigt bor det många ryssar i Lettland.

Många av letterna där känner sig hotade av Ryssland. Samtidigt finns det många ryska personer i Lettland som tänker tvärtom. De tycker att det var rätt av Vladimir Putin att skicka sina soldater till Krim:
-Vi känner oss trygga. Om någon hotar oss ryssar här i Lettland vet vi att Ryssland kommer att skydda oss", säger Illarion Girs som är en av ryssarna i Lettland.