Anne Lagercrantz: Vi åkte på en blåsning

Ekot åkte på en blåsning idag, och gick ut med felaktiga uppgifter som vi nu rättat i sändning. Vi tar det på stort allvar och går noga igenom vad som hände.

Bakgrunden är ett pressmeddelande som skickades ut i förmiddags till flera redaktioner, bland dem TT och Ekot. Avsändare påstods vara ISP, Inspektion för Strategiska Produkter, som kontrollerar Sveriges export av krigsmateriel. Pressmeddelandet länkas till en hemsida som är nära identisk med ISP:s officiella.

Pressmeddelandet liksom det uppföljande TT-telegrammet angav att myndigheterna utsatts för en aktion av fredsaktivister. Aktivisterna skulle ha trängt sig in i lokalerna och fotograferat handlingar. En av kontaktuppgifterna, ett mobiltelefonnummer,  påstods gå till myndighetens chef. 

När Ekot ringde numret för att be om en intervju om det inträffade utlovade personen som svarade att han eller någon annan på inspektionen skulle ge en intervju.

Vi  nöjde oss inte med att göra intervju på telefon utan åkte till ISP lokaler i centrala Stockholm. En person som utgav sig för att heta Daniel Alexandersson, områdesansvarig för Mellanöstern,  mötte Ekot i receptionen.  Han beskrev detaljerat det påstådda intrånget.

Det visade sig senare att pressmeddelandet var falskt och att personen vi intervjuade inte arbetar på ISP.

Korrekt är att fredsaktivister försökt utföra en aktion, men misslyckats. De tog sig aldrig in i ISP:s lokaler.

Inslaget publicerades i sändningen 12, men rättades sedan 12.30 och 13.00. Även TT har skickat ut rättelser.

Vi kommer på Ekot noga gå igenom vad som hände. Vår kvalitetskontroll har brustit. Vi borde anat oråd, och uppgifterna borde inte publicerats.