Battle of the sexes - killarna mot tjejerna

2:14 min

Dokumentären "Battle of the sexes" skildrar tennismatchen som blev ett slagträ i den amerikanska kvinnorättsrörelsen på 70-talet. Matchen ställde ett kvinnligt proffs mot en manlig föredetting för att en gång för alla ta reda på om män är bättre på sport än kvinnor. Filmens regissör James Erskine säger att sporten förde den feministiska rörelsen framåt.

-Media hakade på idén om striden mellan könen. En man, en kvinna - det är den äldsta konflikten genom historien.

Så förklarar regissören James Erskine varför världens mest sedda tennismatch inte var en professionell sådan, utan något som började som en plojidé av den avdankade tennisstjärnan och självutnämnda manschauvinisten Bobby Riggs. För att bevisa en gång för alla att män sportar bättre än kvinnor ville den 55-årige Riggs utmana den bästa kvinnliga tennisspelaren, Billie Jean King.

Frammarschen för damtennis verkade tidmässigt följa den pågående kvinnorörelsen i USA. Samtidigt som Bobby Riggs utmanade Billie Jean King deltog hon i en tennisturnering enbart för kvinnor som skapats i protest mot proffstennisens olika löner mellan könen.

Regissören James Erskine säger att matchen flyttade kvinnofrågan från den intellektuella sfären till den fysiska.

-Det här var TV på bästa sändningstid, det var intellektuella argument som spelades ut fysiskt, vilket jag tror är viktigt. Man kan lägga fram lagförslag och ha idéer, men det tar tid. Det som verkligen behövs för att föra idéer framåt är en stor händelse. Matchen blev en slags reklamannons för feminismen, säger han.

Men den feministiska frågan lyser ofta med sin frånvaro i idrottssammanhang. Det säger historikern Helena Tolvhed som forskat om idrott och genus. Hon menar att det har varit lättare att hävda lika rätt på de intellektuella områdena.

 -Den feministiska rörelsen har ju i ganska liten utsträckning uppmärksammat idrotten, sporten har liksom varit lite krångligare på så sätt att det handlar om fysiska prestationer och där finns en skillnad mellan manligt och kvinnligt, säger hon.