Internationella kvinnodagen: Vi granskar Sametinget

Så vill partiledarna förbättra jämställdheten

På Sametingets tyngsta poster sitter bara män, samtidigt som vissa nämnder nästan bara består av kvinnor. Jämställdheten har en bit kvar i Sametinget, men hur vill partierna få bukt med situationen?

Sametingets partiledare är överens: jämställdhet är viktigt. Men vad vill man göra för att öka jämställdheten i det folkvalda organet?

– I vårt parti försöker vi se till så att vi har hälften män och hälften kvinnor, säger Samelandspartiets Ingrid Inga.

En som inte prioriterar frågan är Landspartiet Svenska Samers Lars-Jonas Johansson.

– Just själva tanken att aktivt jobba speciellt hårt med jämställdhet tror jag inte vi har tänkt på ens, det är ganska på automatik i vårt parti. Men visst har vi en jämställdhetsplan, det måste alla ha, säger Johansson.

Samernas Anders Kråik pekar på praktiska problem som kan finnas för människor att engagera sig i politiken, något som han menar att hans parti har jobbat för att få bort när man fick igenom ett förslag om barnomsorg i samband med Sametingets plenum.

– Det ska inte vara hinder när man ska tjänstgöra som ledamot exempelvis i Sametinget. Det har slagit väl ut, det är många som nyttjar det och kan tack vare det fullgöra uppdrag, menar Kråik.

Men de flesta partiledarna verkar överens om att den största svårigheten är representationen av män och kvinnor, både inom Sametinget och inom partierna.

– Det stora problemet är att engagera folk. Men vi jobbar med det och vi kommer försöka ta fram ett sorts program som vi kan använda i det, säger Skogssamernas Jan Rannerud.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio