Ingelstad

Gymnasielever kritiska till övervakningskameror

1:46 min

Eleverna på Ingelstads naturbruksgymnasium är mycket upprörda över ledningens beslut att sätta upp övervakningskameror i korridorerna på elevboendet. Protestlistor och kraftig kritik har inte hjälpt - ledningen backar inte. 

Vad tycker du? Går skolan för långt? När är det okej - och inte okej - att övervaka?

– Det är ren skit. Vi är filmade dygnet runt. De säger bara att om vi inte gör något så behöver vi inte oroa oss, säger Daniel Matsson som går på skolan.

Stämningen på Ingelstads naturbruksgymnasium är mycket spänd. Anledningen är ett antal övervakningskameror som skolledningen satt upp på grund av stölder och skadegörelse. Samtliga elever som P4 Kronoberg stöter på när vi besöker skolan är negativt inställda till kamerorna.

– Det är inte alls kul. Jag tycker det är för djävlligt. Man vill ju inte bli filmad i sitt hem vilket vår korridor är, säger Jesper Johansson, elev på Ingelstads naturbruksgymnasium.

Även anställda på gymnasiet som P4 Kronoberg har pratat med tycker det är obehagligt att vara övervakade under arbetstid, vilket blir fallet när kamerorna sitter där de sitter.

Men ledningen är ovetande om den kraftiga kritken. Rektor Malena Richardson menar att de flesta elever istället gillar kamerorna.

– Jag har inte haft någon elev som har kommit och knackat på här på min dörr och varit kritisk, säger Richardson.

Det håller däremot inte elevrådsordförande Alfred Olsson med om. Han säger sig ha varit tydlig med vad eleverna tycker.

– Men vi bemöts ofta med synpunkter som att "ni kan inte göra så mycket åt det, det är vi som bestämmer det" från ledningen. Det är ingen som frågat oss och då är det ändå vi som bor här, säger Alfred Olsson lite uppgivet.

– Jag har inte trott att detta är ett så stort problem. Detta är ju dessutom inget som någon sitter och tittar på. Det är ju endast om något händer, avslutar Malena Richardson.

Stämningen på skolan idag är inte bra, berättar eleverna. En av de personer som P4 Kronoberg pratat med beskriver det som att "helvetet har brutit ut".

Kamerorna då? För bara några veckor sedan försvann de. Hur det gick till eller vem som stulit dem är det ingen som vet.

Händelsen är polisanmäld.