#sportgenus

Få kvinnor i idrottsförbundens styrelser i Sörmland #sportgenus

1:38 min

En granskning som P4 Sörmland har gjort visar att knappt en av fyra i specialidrottsförbundens styrelser i Sörmland är kvinna.

Vad tror du kan göras för att få fler kvinnor till styrelseuppdrag inom idrotten? #sportgenus

P4 Sörmland har granskat 47 specialidrottsförbund i Sörmland. Totalt är det 246 män och 77 kvinnor, vilket innebär att kvinnorna utgör 24 procent, alltså knappt en av fyra.

Sörmlands ishockeyförbund består av nio ledamöter och samtliga är män, likaså är det i Svealands bob- och rodelförbund, Cykelförbundet, Dragkampdistriktet, Skridskoförbundet, Skyttesportförbundet, Biljardförbundet, Curlingförbundet, Frisbeeförbundet och Dartförbundet. Där är det enbart män i styrelserna.

Det finns också undantag åt andra hållet. I Östra Svealands konståkningsförbund är det bara kvinnor i styrelsen.

Riksidrottsförbundet har som mål att det alltid ska finnas max en 60/40-fördelning, det vill säga att det underrepresenterade könet ska utgöra minst 40 procent. I vår undersökning så är det bara sju av de 47 som klarar det.

Karin Mattsson Weijber är ordförande i Riksidrottsförbundet och hon menar att jämställdheten är viktig.

– Det är ungefär lika många män som kvinnor som håller på med idrott. Det är viktigt att besluten speglar hur det ser ut ute i verksamheten. Vi vill att idrotten ska vara lika attraktiv och rolig för alla och det behöver vi också spegla på beslutsfattarnivå, säger Karin Mattsson Weijber.

Nu granskar vi jämställdheten inom idrottsmakten i Sörmland. Varför tror du att det är svårt att locka kvinnor till styrelseuppdrag inom idrotten och vad kan göras åt det? Skriv en kommentar här eller på sociala medier under #sportgenus.