Stekenjokk

Stekenjokkgruvan blir regeringsfråga

Gruvbolaget Vilhelmina mineral kommer överklaga Bergstatens avslag om bearbetningskoncession i Stekenjokk till regeringen. I Bergstatens avslag bedömdes att rennäringen väger tyngre än gruvnäringen i området. 

Bergstaten beslutade att avslå Vilhelmina Minerals ansökan om bearbetningskoncession 19 februari i år, sedan dess har företaget haft möjlighet att överklaga beslutet till regeringsnivå och nu kommer signaler från bolaget att man kommer göra det. Tomas Nejne är ordförande för Vilhelmina Södra sameby.

 - Ja, det kändes bra när Bergsstaten och länsstyrelserna sa nej men idag fick jag hör att Vilhelmina Mineral överklagar till regeringen. De borde inse att det är känsligt område där det är renskötsel året runt, säger Tomas Nejne.

I Stekenjokk där Vilhelmina Mineral vill påbörja en eventuell gruvdrift har det tidigare funnits en guva som bedrevs av Boliden och avslutades 1989. Området är ett viktigt området för rennäringen, rörligt friluftsliv och värdefull natur och från samebyn menar man att det inte går att ha gruvdrift där.

- Det går inte att ha både gruvdrift och rennäring i samma område, det är för känsligt i det här fallet. De kollar bara på sina egna intressen, inte våra. Vattenregleringen, vindkraft, infrastrukturen, man måste se helheten och se vad vi redan har och vad som är på väg till området, utöver gruvdriften, säger Tomas Nejne.

Stekenjokk ligger 10 mil fågelvägen från Rönnbäcken i Tänaby som också har varit en regeringsfråga. I det fallet beslutade regeringen att gruvnäringen går före rennäringen. Tomas Nejnje berättar att han tänker på det beslutet en del men att man måste skilja på fall till fall.

- Varje sak måste man ta för sig, man tänker ju på det här beslutet. Men Stekenjokk är Stekkenjokk och Rönnbäcken är Rönnbäcken, säger Tomas Nejne.

Hur hoppas du att regeringen beslutar i frågan?

- Nu borde regeringen titta på vad Bergstaten redan har sagt och ta sitt ansvar som länsstyrelserna och Bergstaten har gjort i frågan, säger Tomas Nejne.

Vilhelmina Minerals styrelseordförande Peter Hjorth har tidigare sagt till oddasat.se att de troligtvis kommer överklaga beslutet och att de tror att det går att samverka med rennäringen.   

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio