Betydligt mer fisk i haven

2:05 min

Det finns mycket mer fisk i världshaven än tidigare uppskattningar visat. Det hävdar en grupp forskare som publicerat sina resultat i Nature Communications.

Det handlar om en sorts självlysande fiskar som lever långt ute i oceanerna. De tillhör släktet Cyclothone och lever i vattenmassan på mellan 200-900 meters djup.

Fiskarna lever långt från kusterna på stora djup och är bara uppåt fem centimeter långa. De fiskas inte heller kommersiellt. Trots att de är ganska okända framstår de nu som världens överlägset vanligaste fiskar, till och med världens vanligaste ryggradsdjur.

Forskare har tidigare uppskattat att de här fiskarna är mycket vanliga, att deras sammantagna biomassa är lika stor som världens alla andra fiskars biomassa tillsammans.

Men en internationell forskargrupp har nu genomfört ekolodsundersökningar utmed hela ekvatorn. Resultaten visar att det åtminstone finns tio gånger mer Cyclothone-fiskar än tidigare uppskattningar.

Men kan man då tro på de här häpnadsväckande resultaten?

– Artikeln är ju väldigt bra gjord, säger Thomas Axenrot, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Han arbetar med beståndsuppskattning med hjälp av ekolod i bland annat Vänern. Eftersom den nya studien om Cyclothone och fiskbiomassan i världshaven bygger på ekolodningar som är gjorda efter bara en linje, under bara ett år, efterlyser Thomas Axenrot fler undersökningar för att verifiera resultaten.

Han menar att det här är viktig forskning.

-Det här skulle kunna vara ett steg på vägen att förstå det här ekosystemet bättre än man hittills har kunnat göra.

Cyclothone har kanske en jättestor funktion för hur världshaven fungerar?

– Ja, det är inte omöjligt, säger Thomas Axenrot.

Referens: Nature communications | DOI: 10.1038/ncomms4271