Svart hål på rekordlångt avstånd

1:14 min

Astronomer har lyckats detaljstudera ett svart hål som ligger så långt bort, att ljuset som når oss skickades ut innan vårt solsystem skapades.

Det svarta hålet ligger hela sex miljarder ljusår bort, och forskarna har bland annat upptäckt att det roterar med nästan ljusets hastighet. Det är första gången som forskare har lyckats titta så här noga på ett så avlägset svart hål.

Och det låter kanske motsägelsefullt, men det är tack vare att det ligger en galax mitt i vägen mellan oss och det svarta hålet, som vi kan se det så tydligt. Galaxen fungerar som ett förstoringsglas, en så kallad gravitationslins. Och det går till så att ljus som skiner runt det svarta hålet fångas upp av galaxens gravitation, och som i en vanlig lins så bryts ljuset och riktas mot jorden.

Bengt Gustafsson är professor i astronomi, och han berättar att gravitationslinser finns överallt i rymden.

– Alla tunga objekt fungerar så, till och med solen fast med en väldigt liten effekt. Det finns många gravitationslinser, men frågan är om det finns nånting bakom. Här har man tur för den här galaxen ligger på en rät linje bort mot det svarta hålet som vi är så intresserade av, säger Bengt Gustafsson.

Källa: Nature