Svenska universitet tappar anseende

2:15 min

Sveriges utbildningsväsende råkar ut för ännu ett bakslag när både Lund och Uppsala universitet halkar ur listan över världens 100 högst ansedda högskolor. Kvar som enda svenska högskola på listan är nu Karolinska Institutet. Rankningen kommer från inflytelserika Times Higher Education.

– Det är ett slag mot Sveriges globala status att två av landets mest prominenta universitet faller ur listan över de högst ansedda lärosätena i världen, säger Phil Baty, chef för Times Higher Education.

Han är chef för en av de mest omtalade universitetsrankningarna i världen, Times Higher Education. De mäter varje år kvaliteten på världens högskolor, och det här är en del av den undersökningen, där man fokuserat på anseende och rykte.

Mer än 10 000 seniora forskare världen över har fått svara på vilka tio universitet inom det egna fältet som är viktigast. I topp hamnar föga oväntat amerikanska Harvard, MIT och Stanford, tätt följda av brittiska Cambridge och Oxford.

Sverige hade förra året tre universitet med på den här listan; Lund, Uppsala och Karolinska Institutet. Nu är KI ensamma kvar, men klättrar till en plats strax över 50. Mätningen handlar inte om kvalitet utan om anseende.

– Det är också viktigt för att kunna locka till sig utländska studenter och de bästa forskarna, säger Phil Baty på Times Higher Education.

Svenskt utbildningsväsende har på kort tid drabbats av flera bakslag. Den omtalade PISA-undersökningen kom strax före jul och häromdagen utestängdes Sverige från det europeiska samarbetsorganet ENQA som kvalitetsgranskar högre utbildning. 

Men Sverige är inte ensamt om att tappa på prestigelistan från Times Higher Education. Över lag går Europa tillbaka, medan asiatiska länder som Kina, Japan och Sydkorea vinner mark, och USA fortsätter att dominera.