Tvättbjörnar kan ha etablerat sig i Sverige

2:09 min

Bevakningen av Sveriges gränser i söder skärps nu sedan en död tvättbjörn hittades på stranden i Falsterbo i helgen. 

Tvättbjörnen har förmågan att sprida sig explosionsartat och med tvättbjörnen kommer sjukdomar som rabies, dvärgbandmask och en skövling av djurlivet.

– Vår vaksamhet skärps absolut, vi kommer ytterligare intensifiera våra kontakter med danskarna, säger Nils Carlsson, vid länsstyrelsens naturskyddsenhet i Skåne.

Tvättbjörnen, som hör hemma i Nordamerika, sprider sig nu snabbt i Danmark. Det är oklart hur den döda tvättbjörnen kommit till den skånska kusten, men den hade inte legat länge på stranden.

– Som en varningssignal för det som komma skall eller det vi fruktar så är det mycket allvarligt, säger Nils Carlsson.

Man vet att den fruktade mårdhunden, som också finns i Danmark, är en duktig simmare som inte räds öppet hav. Tvättbjörnen är inte sämre.

– En tvättbjörn hade också kunnat simma över Öresund.

I Tyskland har antalet tvättbjörnar ökat explosionsartat.

– Förra året sköt man 72 000 tvättbjörnar i Tyskland.

Tvättbjörnen är allätare, har händer nästan som vi, är utmärkta klättrare, klarar sig bra i den flesta miljöer och beskrivs som ett mycket finurligt djur:

– Den som uppfinner en soptunna som en tvättbjörn inte kan öppna kommer få Nobelpriset.

Mårdhunden är till skillnad från tvättbjörnen beskedlig i sitt temperament. Tvättbjörnen, som kan väga upp till tio kilo, liknas vid en vildkatt på anabola steroider och räds inte hundar som angriper dem.

– De får en rejäl omgång och blir ofta svårt skadade av klorna och tänderna.

Tvättbjörnen tar sig gärna in på vindar och bygger bo. De sliter upp isoleringen och fyller sina matförråd med döda djur och gammal frukt och använder andra delar av isoleringen som toalett.

– I Tyskland nu så gråter försäkringsbolagen blod för det här blir väldigt dyra saneringar.

Förutom att tvättbjörnen slår hårt mot den biologiska mångfalden, så sprider de sjukdomar som drabbar både vilda djur och människa och det är enligt Nils Carlsson oerhört viktigt att stoppa både mårdhunden och tvättbjörnen från att etablera sig i Sverige, men egentligen är det inget fel på djuren.

– Det här är fantastiska, fina djur, men de är på fel plats och att de är på fel plats beror på oss människor som ställer till det. Som vanligt kan man säga.