
Fem procents sockerintag nytt hälsomål
Att halvera sin konsumtion av socker har klara hälsofördelar. Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s nya rekommendationer ska socker helst inte utgöra mer än fem procent av det dagliga näringsintaget.
– Att sänka begränsningen av socker till mindre än 5 procent av den totala energimängden ger flera hälsofördelar, säger doktor Francesco Branca, som är chef för hälsa och utveckling på WHO.
WHO:s tidigare rekommendationer angav att socker inte borde utgöra mer än 10 procent av en människas dagliga näringsintag. Det innebär ungefär 50 gram socker per dag för kvinnor och 75 gram för män, och det är samma begränsningar som Livsmedelsverket rekommenderar.
Hälsoproblem som fetma, diabetes och karies ökar kraftigt och världshälsoorganisationen WHO vill helst att det dagliga sockerintaget halveras till 5 procent. Det motsvarar ungefär 6 teskedar socker eller 25 gram. Det är mindre än en burk med läsk som innehåller ungefär 35 gram socker.
WHO:s begränsningar gäller allt tillsatt socker men också socker som finns naturligt i honung, sirap, fruktjuicer och fruktkoncentrat.
Hanna Eneroth, som är nutritionist och risk-nyttovärderare på Livsmedelsverket, ser inga problem med att dra ner på sockerintaget till 5 procent. Hon framhåller dock att WHO:s nya rekommendationer inte kommer påverka Livsmedelsverkets riktlinjer.
– Vi grundar ju det här på nordiska näringsrekommendationer som är relativt nya och som har gjort en genomgång av litteraturen på området. Så jag känner mig trygg med den rekommendationen som den ser ut.
WHO:s rekommendationer är än så länge ett utkast. Under mars månad kommer riktlinjerna att granskas innan de blir officiella
I Sverige äter vi ungefär 40 kilo socker per person och år och fyra av tio svenskar äter idag mer socker än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
Enligt Hanna Eneroth på Livsmedelsverket är det ett problem att det finns så mycket dolt socker i olika livsmedel.
– Det skulle vara bra om det var mindre i såna här vanliga livsmedel som vi kanske inte tänker på att det är socker i. För att det är svårt som konsument att veta, man måste ha väldig koll och läsa på förpackningen om man ska se vad man får i sig socker av.