Kerry försiktigt optimistisk om diplomati

2:05 min

Trots ett misslyckande igår, att sammanföra utrikesministrarna från Ryssland och Ukraina vid ett möte i Paris, var USA:s utrikesminister John Kerry försiktigt optimistisk om diplomatiska möjligheter att trappa ner konflikten i Ukraina.

Vid en presskonferens i går kväll sa John Kerry att det finns förslag på bordet som nu ska diskuteras vidare.

– Jag vill vara realistisk, det här är svåra saker och väldigt allvarligt, men jag vill hellre ha det som idag, än som det var igår, sa den amerikanske utrikesministern John Kerry på en presskonferens sent i går kväll i Paris.

Den försiktiga optimismen, där Kerry inte sa något om vad den grundas på, kom efter en dag av samtal mellan utrikesministrarna från Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA som träffade den ryske och ukrainske utrikesministern var för sig.

Rysslands Sergej Lavrov sa nej, enligt flera medier på plats, till att träffa Ukrainas utrikesminister och Kerry tog ner bakslaget med kommentaren att han inte hade haft några förväntningar, noll, om att det skulle lyckas.

USA har inte ändrat uppfattning i grunden, varken om kraven på respekt för Ukrainas självständighet eller territoriella integritet, eller hoten om sanktioner, sa USA:s utrikesminister och i kongressen pågår arbete i båda kamrarna för lagstiftning om ekonomiskt stöd för Ukraina och möjliga sanktioner mot Ryssland.

Representanthuset väntas ta upp ett förslag i dag, där partierna sägs vara överens.

I Washington meddelande försvarsminister Chuck Hagel att USA, via Nato, trappar upp sin militära närvaro i Östeuropa, för att lugna oro i Polen och Baltikum.

Enligt nyhetsbyrån Reuters betyder det bland annat att Pentagon utökar antalet F-15 stridsflygplan från fyra till tio för övervakning av baltiskt luftrum.

På sin presskonferens igår ville inte utrikesminister John Kerry kännas vid att EU och USA skulle ha olika uppfattning om ekonomiska sanktioner mot Ryssland, men här i USA finns experter som varnar för risker med att USA kan försätta sig i ett läge där de blir ensamma om tvingas göra allvar av sina hot om ekonomiska sanktioner mot Ryssland.