Habo

Tufft år väntar bönderna

1:53 min

2014 ser ut att bli ett tufft år för landets bönder. En prognos från LRF konsult visar att lönsamheten för många bönder kommer försämras.

Här i Habo ett par mil utanför Jönköping bedriver Nichlas Johansson sitt lantbruk. På gårdens ägor odlas vete, korn, havre, rapps och åkerbönor. Han har varit lantbrukare i många år och har fått vänja sig vid att priserna svänger allt snabbare.

-Det känns rätt jobbigt. Man vet inte hur framtiden ser, säger Nichlas Johansson.

Trots att den allmänna konjunkturen är på väg att återhämta sig ser 2014 ut att bli ett rätt dystert år för många av  landets bönder. Undantaget är mjölkbönder som hade ett riktigt krisår 2012, men där priserna i fjol återhämtade sig och där LRF konsults prognos för 2014 ser fortsatt ljus ut. Mycket tack vare ökad mjölkkonsumtion av kinas växande medelklass. Men för växtodlare och bönder som föder upp grisar och nötkreatur väntas lönsamheten sjunka i år. Jimmy Larsson är lantbruksansvarig på LRF Konsult.

-Det är en ny vardag. Innan var det väder och vind som styrde och nu ska vi ha politiken i viss mån som lägger sig i och sedan har vi den globala marknaden och det är lite ovant helt enkelt, säger Jimmy Larsson, segmentschef lantbruk på LRF konsult.

Prognosen för 2014 är inte någon munter läsning för merparten av landets bönder. Men på lite längre sikt är LRF konsult desto mer positiva, fler människor kräver mer mat och det borde gynna lantbruket. Å Nichlas Johansson har trots det dystra läget just nu inga planer på att lägga av.

-Bönder är ju ganska tjuriga så de lär väl hålla i ett tag till, säger Nichlas Johansson.

Och du själv?

-Jag ska väl försöka köra på ett bra tag till i varje fall, säger Nichlas Johansson.