Skåne

Snart finns din journal på nätet

1:28 min

Den 17 mars kommer alla skåningar över 18 år att kunna ta del av sin journal över nätet och det har varit väldigt mycket diskussion för att få fram en patientsäker lösning.

Det första man ska göra om man vill ta del av sin journal är att gå in på sidan 1177 och mina vårdkontakter.

- Sen måste man identifiera sig med hjälp av en e-legitimation, precis som man gör när man går in på sin bank eller motsvarande. Då kan man komma in på den sidan som visar journaler och då finns det en frontsida där man kan trycka på olika saker där man informeras om hur man ska bete sig, säger chefsläkare Matz Widerström som har varit med att ta fram hur detta ska gå till.

Även om Region Skåne är bland de första i sjukvårdssverige med att erbjuda journaler på nätet så är man inte först. För drygt ett år sen införde Uppsala Läns landsting journaler tillgängliga över nätet och det projektet håller just nu på att granskas av Datainspektionen. I Region Skåne har diskussionen om patientsäkerhet på nätet varit mycket omfattande.

- I Region Skåne har vi tryckt väldigt mycket på detta, kanske lite mer än vad till och med Datainspektionen har varit inne och funderat kring. Men den typen av legitimationssystem som vi har här nu, alltså motsvarande bank-id, så bör det vara tillräckligt. Sen kan man alltid vara orolig. Men vi har ett väldigt högt säkerhetstänk i regionen för att detta inte ska ske, säger Matz Widerström.

Den 17 mars är det alltså skarpt läge för lanseringen av journaler på nätet.

- Det är väldigt spännande och det är en blandad känsla man hoppas ju att allt ska gå bra. Att både de som använder det, våra patienter, men också de som dikterar och skriver känner sig trygga i det de gör och att det inte ska bli några avarter eller felaktigheter här. Så min förhoppning är att det här ska rulla på på ett bra sätt, säger Matz Widerström.