Bildt: "Viktigt hålla trycket uppe mot Ryssland"

6:17 min

Den ukrainska flaggan har åter hissats över den lokala regeringsbyggnaden i staden Donetsk i östra Ukraina, som tidigare ockuperats av proryska demonstranter. Utrikesminister Carl Bildt, som i dag besöker staden, säger att det är viktigt att hålla trycket uppe mot Ryssland.

Bildt: Ser ingen risk att Svoboda står i vägen för demokratisk utveckling

Donetsk, en miljon-industristad med en stor rysktalande befolkning, är hemstad till den tidigare presidenten Viktor Janukovytj och ett av hans starkaste fästen.

I flera dagar har ryssvänliga demonstranter ockuperat den lokala regeringsbyggnaden, men i går evakuerade polis byggnaden och hissade den ukrainska flaggan. Senare under dagen tog demonstranterna tillbaka byggnaden och hissade den ryska flaggan, men under natten lämnade demonstranterna byggnaden.

– Det rekommenderades att människor lämnade byggnaden. Alla har gett sig av, säger en taleskvinna för polisen enligt Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt är i staden för att träffa den nyutnämnda guvernören Sergey Taruta och en av de ledande industrialisterna i staden för att höra deras bedömning av läget och för att redovisa hur EU ser på saken.

– Jag tror att vi behöver ett betydande diplomatiskt och politiskt tryck på Ryssland för att dra tillbaka sina stridskrafter. De har ockuperat Krim och de har fortfarande ett invasionshot som hänger över den här delen av Ukraina, säger Carl Bildt i P1-Morgon.

Kritiken mot Bildts uttalande om den tidigare presidenten Janukovytj som en "quisling" på Twitter säger Bildt att han inte reagerar på alls.

– Jag är rätt upptagen med vad som inträffar här just nu, vilket jag bedömer som lite viktigare.

Men dina uttalanden som kan tolkas som hårda ord - hjälper de?

– Ja, de gör det. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi håller trycket uppe på Ryssland. Utan att ett tryck, utan tydliga positioner från EU:s, från västvärldens och från USA:s sida tror jag snarare att ockupationen av Krim fortsätter och trycket på Ukraina kommerr att intensifieras, säger Carl Bildt.