Hasselbladspriset till Miyako Ishiuchi

1:54 min

Den japanska fotografen Miyako Ishiuchi är årets Hasselbladspristagare och kommer att motta priset på en miljon kronor vid en ceremoni i Tokyo idag. I prismotiveringen lyfter juryn fram 67-åriga fotografens  starka karaktär och kompriomisslösa vision som har resulterat i några av de mest kraftfulla och personliga skildringarna av efterkrigstidens Japan och att hon har varit en föregångare för yngre konstnärer.

- Egentligen bryr jag mig inte så mycket om att jag är kvinna men samtidigt får man ju inte glömma att man är kvinna. Kvinnligheten är en karaktär, säger Miyako Ishuichi.

I fotoserien Masas utforskade hon till exempel kvinnors intriger för att tränga in i sin relation till sin mamma. Född 1947 nära en av de amerikanska flottans baser i Japan är arvet av andra världskriget och atombomberna påtagligt närvarande i hennes fotografi. Hon återkommer ofta till ärr och märkta kroppar. Hon jämför ärr med fotografier - både ärr och fotografier är ett slags manifestationer över sorgen att inte kunna få något tillbaka.

Miyako Ishiuchi möter svensk press via datorn och blir själv fotograferad under tiden. Hennes förmåga att förnya fotografiet gång på gång har gjort henne till ett internationellt namn men för henne själv var bildserien 1947 en brytpunkt då hon valde att fotografera jämnåriga kvinnor och hon började arbeta med en annan framkallningsteknik.

Hon blev hänförd när hon såg listan av de tidigare pristagarna men hon skrattar på frågan varför just hon får priset... Det är nog för att jag är seriös säger hon.