”Barn ska inte tvingas välja idrott”

6:25 min

Barn ska vara i centrum och inte tvingas välja mellan olika idrotter på grund av att turneringar och tävlingar infaller i samma perioder.

Den gemensamma åsikten har Gästriklands Ishockey- Fotboll-, Innebandy och Idrottsförbund.

Därför har de beslutat om nya riktlinjer som klargör när under året som de olika idrotterna ska prioriteras, bland annat att ishockeyns säsong ska pågå mellan oktober och mars, och fotbollens mellan maj och september.

Satsningen går under namnet Samsyn Gästrikland och är enligt de inblandade förbunden unik i landet.

– Det handlar om hur vi kan organisera idrotten så att fler kan hålla på mer flera olika idrotter samtidigt, så att de kan idrotta längre upp i åldrarna, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef på Gästriklands Idrottsförbund.

Det finns barn som spelar innebandy, fotboll och hockey och ni ska alltså hitta ett sätt idrotter för dessa att inte krocka med varandra?

– Det är en bra sammanfattning. Det nya är att vi tittar på idrottsäsongerna. Fler idrotter blir ju året-runt säsonger. Det är då det blir problem. Vi har hittat högsäsonger till de olika idrotterna. Det är ett jättebra och unikt samarbete mellan de här idrotterna där de själva har fått vara med och ta fram de nya riktlinjerna säger hon.