Lund och Uppsala inte längre topp 100

1:48 min

Lunds och Uppsala universitet är inte längre bland de hundra i världen med bäst rykte. P3 Nyheter tar reda på vad studenterna tänker om det.

Ida Meijer och Ellinor Klarlind är båda studenter på Lunds universitet. För dem rullar studentlivet på, även om universitetet de läser på inte längre är ett av de hundra i världen som har bäst rykte. 

– Jag har ju tänkt innan att det ändå känns bra att plugga på Lunds universitet, eftersom det är så högt rankat i världen. Men jag känner ändå inte att det påverkar mina studier, jag trivs bra här, säger Ida Meijer. 

– Lite trist är det, men jag tycker ändå att Lunds universitet är väldigt bra, säger Ellinor Klarlind,

Inte bara Lunds, utan också Uppsala universitet har halkat ur den internationellt viktiga rankningen från Times Higher Education, där amerikanska Harvard ligger i topp.

Det här kommer att påverka studenternas framtid, tror Sam Candia som också pluggar i Lund.

– Om man har tagit en examen på Lunds universitet och ska söka jobb utomlands kanske det inte ser lika bra ut, säger Sam Candia.

Han tror också att Lunds universitet, som idag är bäst i landet på att locka internationella studenter, kanske kommer att förlora en del av dem.

– Det är ju en av universitetets starka sidor, att det kommer hit folk från hela världen för att studera. Speciellt när man betalar så mycket pengar för sin utbildning, så vill man ju verkligen att man ska få någonting för det, säger Sam Candia.

Margareta Nordstrand är sektionschef på Sektionen Externa Relationer på Lunds universitet. Hon påpekar att just den här undersökningen inte handlar om universitetets kvalitet, utan om status eller rykte. Den för sig själv kommer inte att göra så att Lunds universitet förlorar internationella studenter.

– Såklart är det aldrig bra när man backar i listorna, oavsett vad det handlar om. Men i det långa loppet är det viktigt att Lunds universitet har ett varumärke som står sig internationellt, säger Margareta Nordstrand.

Universitetets rykte var en av anledningarna till att kanadensiskan Roisin Donohue valde att plugga i Lund.

– Nu handlar det om några få placeringar så det är inte hela världen. Men jag tror definitivt att sånt här kommer påverka valet av universitet hos internationella studenter i framtiden, säger hon.