Jönköpings län

Tummen upp för Region Jönköping

1:24 min

Riksdagen har satt punkt för den flera år långa diskussionen om Jönköpings län ska bli en egen region eller inte.

Beslutet blev att landstinget får ansvar för det regionala utvecklingsansvaret. I praktiken innebär det att landstinget förvandlas till en regionkommun med ett eget regionparlament från och med årsskiftet.

– Nu kan vi med full kraft förbereda oss för att starta upp den första januari 2015, säger centerpartisten och landstingsrådet Rune Backlund som är nöjd idag.

Diskussionen om landstinget i Jönköpings län skulle förvandlas till en egen region drog igång på allvar för cirka tre år sen. De flesta politiker i landstinget och i länets kommuner tyckte det var en bra idé.

Man ville gärna se att utvecklingsansvaret för länet flyttades över från staten till en mer regional nivå. Det kan handla om frågor som infrastruktur, utbildning och näringslivssatsningar

Men när det kom till frågan hur den regionala nivån skulle se ut var man desto mer osams. Flera partier ville att Jönköpings läns landsting skulle gå ihop med andra landsting och bilda en större region.

Så blev det alltså inte. Men Rune Backlund tror dock att den frågan kan bli aktuell igen.

– Vi får komma ihåg att vi är ett ganska glest befolkat land, så för att klara vissa viktiga samhällsfunktioner behöver vi ha ett mer utökat samarbete. Men sen behöver inte det betyda att man måste slå ihop regioner, men ett utökat samarbete är jag övertygad om behövs.