Jakt

Detta har hänt i Saarivuomas älgbråk

Sametinget har tagit beslut den 2 februari 2014 i två skilda ärenden när det gäller älgjakten i Saarivuoma. Sametinget anser i båda fallen att samebyn har gjort fel.

Det första ärendet handlar om fyra kvinnors rätt till älgjakt hösten 2012. Detta ärende har dagens styrelse i Saarivuoma sameby valt att inte överklaga. Kvinnorna har i överklagan till Sametinget begärt ett skadestånd från Saarivuoma sameby. Brevet om ersättningskrav har inte Samebyn, per idag, tagit del av.

Det andra ärendet gällande auktionering av älgaktsplomber 2013 har också överklagats till Sametinget av 22 sameby medlemar. Detta ärende har överklagats den 21 februari 2014 av Saarivuoma samebyn till Förvaltningsrätten i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio